FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Krónika
 · Kert

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Hirdetés 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Növénytársítás a kertben
Kert A növénytársításról nyugodtan elmondhatjuk, hogy ősi tudás, hiszen például már az amerikai indiánok is alkalmazták azt. Három legfontosabb haszonnövényüket-a babot, a kukoricát és a tököt mindig együtt ültették, mert a kukorica támaszul szolgált a babnak, a bab gyökérgumói nitrogénnel dúsították a talajt, a tök pedig beárnyékolta a másik két növényt tövét, így azokat nem nyomta el a gaz. A növények társítása tapasztalati tudás, amely igazát századok bizonyították, ezért érdemes kipróbálnunk, mert nem kevés munkától és ami a fő, sok fölösleges permetezéstől kímélhetjük meg magunkat.

Május közepén járunk, tehát még nem késő, hogy kipróbáljunk néhány növénytársítást. Ugye vannak néhányan,akiknek nem kelt ki rendesen a petrezselyem, vagy a sárgarépa? Érdemes őket vegyes ágyásban ültetni, egy sor sárgarépa, egy sor petrezselyem és a kettő közé egy sor dughagyma, mivel ezek a növények kölcsönösen megvédik egymást a rovarkártevőktől. Én a sárgarépamagok közé kevertem egy kis kapormagot is, mivel a kapor gyökere lazítja a talajt a répa körül és nem utolsó sorban fonálféregűző hatása is van.

A krumpli nagyon fontos növényünk, ez nem vitás, ám a krumplibogarak, ezek az kicsiny csíkos banditák, már sok gazda kedvét elvették a termesztésétől. A krumpli sorai közé iktassunk be karós vagy bokros bab sorokat, esetleg zöldborsó vagy csicseriborsó sorokat, mivel a hüvelyeseket nem kedveli a krumplibogár. A tormát viszont egyenesen utálja, ha tormát ültetünk a bakháton nevelt burgonya közé, alig fogunk találni belőlük a leveleken. De ha nem akarunk ennyi tormát ültetni, megteszi a leveléből készült permetlé is, csak szedjünk egy nagy marékkal, áztassuk be egy nagy vödör vízbe legalább egy napra. Aztán elég egy a meszeléshez használt pemzli vagy vastag ecset, és egyszerűen ráfröcsköljük a krumpli leveleire a permetlevet. A frissen kibújt krumplileveleket megvédhetjük vöröshagymából készült permetlével is, úgy készítjük, mint a tormás permetlevet. Ha a levelek hátoldalán észrevesszük az apró sárga tojásokat, akkor sem kell kétségbe esni. Mielőtt drága rovarirtót vennénk, próbáljuk ki a rézgálicos permetet. A rézgálic vagy kékkő, szintén vegyszer, de még mindig sokkal környezetbarátabb, mint bármi más. Elkészíteni is könnyű és drága permetezőgép sem kell feltétlenül, elég a fentebb említett pemzli vagy vastag ecset. A permetben lévő rezet nem bírja a kikelt lárvák gyomra, ezért mikor elkezdenek falatozni a levelekből, szépen elpusztulnak.

A  retket vessük közös ágyásba a salátával, mert az megvédi a leveleit átlyuggató bolhától. Az uborkának pedig hasznos társnövénye a bazsalikom. További tippekért ajánlom a következő weboldalt -  www.zoldfold.com/index.php./Növénytermesztés.

 

Dátum: 2012. May 15. Tuesday, 15:24 Szerző: csipai
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kert
· Írta: csipai


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kert:
Növénytársítás a kertben


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio